Wednesday, December 21, 2011

Buka Puasa di kaki lima kedai I City

Salam…
sudah menjadi satu benda yg wajib bagi aku untuk celebrate ramadhan walaupun satu hari bersama sama dengan rakan aku dari exdip… maklumlah nak balik jauh, so mereka lah tempat mengadu dan berdomba (tergeliat aku punya bulu roma dengor benda ni)… so like past past year aku pun set tarikh dan tempat.. oleh kerana i city berada di shah alam maka dalam pikiran aku itu adalah tempat yg sesuai untuk berbuka puasa pada tahun ni lagi pun based in lama lama dulu aku rasa fasiliti kat sini membolehkan aku lepak kat sini.. hahaha…

so after a week preparation dan beberapa orang yg aku tepon aku dapat mencari sebilangan orang tuk ke sini dan berbuka puasa bersama… tapi time dok prepare dan setting terdapat beberapa halangan yg menyebabkan aku terlambat antaranya seperti memasak.. aku dah set supaya setiap orang tuk bawak juadah berbuka bersama so aku, azmi, mansor, jambu decide nak masak kue tiau basah….
so kami pun pergi ke econsave tuk membeli barangan memasak… agak lama di sana maklumlah ni 1st time aku masuk kat econsave puncak alam… so nak cari barang mmg susah sesudah membeli barang basah kami pun set nak memasak… sementara azmi memasak, chor memotong sayur mengikut saiz yg sesuai, dan jambu bermain guitar aku pun jadi tukang amek gambar dan tukang arah serta sibuk mengset time.. tapi malangnyer kami tiba di sana lambat iaitu setelah semua hadir dan berbuka puasa.. tapi kira ok ler tak sampai isyak lagi.. hahaha
kehadiran kami di sambut oleh rakan rakan dari shah alam dan beberapa orang dari nilai… mmg agak pelik bila dorang leh sampai dulu dari kami.. malah qist dari cheras pun sampai dulu dari kami… antara yg hadir dan ada di situ adalah daus, zul, nik dan penzuka sizuka, dan lan…. hahaha qist juga ada tapi kejap jer jumpa sebb dia nak balik awal kerna dengan famili dia… a.p ada tapi tak kelihatan.. hahaha sori guys for the wait… ahhaha
mmg banyak juadah yg dorang bwak maklumlah posa…. so nafsu mengcengkam minda lah… kami datang mmg penuh dengan komplen dari rakan rakan hahaha again il say sorry.. tapi lepas tu kami makan walau pun dorang mostly dah buka dengan sebatang rokok (atau sebenarnya dah 2-5 batang) hahaha… tapi si pen asyik cakap takper takper ni menyebabkan aku rasa macam lagi bersalah hahaha setelah selesai makan tetiba nampak kelibat acap pulak…
naseb bek acap datang bawak kamera dan speed lite so boleh la kami bershhoting.. hahahha lagi pun waktu ni kami dah habis cerita tuk di cerita asyik dok bahan si jambu dan pen buat lawak jer… ahhaha so mmg luck la dia datang furthermore dia mmg seorang jurukamera yg bertauliah… hahaha (maklumlah kalau lelaki berbual tak banyak perkara sebb semua senng paham macam ada telipati… ahhaha)
bermula dengan di kaki lima di tepi kedai tutup (sekarang dah bukak dah kedai tu kat sebelah kfc) kami mabil gambar kecil kecilan.. lg pun ni opertunity aku nak belajar pasal kamera dan speedlite maklum lah nak beli kamera dan speed lite tak mampu so terpaksa la pinjam dan bermain kamera orang time ni aku berterima kasih pada jambu sebb bg pinjam dslr dia… hahha
banyak aku belajar dengan acap ni terutama nya pasal flash control dan speed lite… tp agak kekok pabila dia certa pasal nikon dan aku praktis kan pakai canon (well im a canon guys… ) mmg agak susah kalau dah biasa pakai nikon kendian explain kat orang canon atau vice versa…. setiap kamera ada kelebihan dan kekurangan masing masing… so aku belajar benda basic jer ler… tp tu pun dah memadai.. hahaha
(gambor: ghostly effect)
abes jer explaination dan puas kami duduk kat tepi kaki lima tu kami mula cari port lain maklumlah i city ni banyak benda menarik kalau ada motif.. ahhaha so pantang jumpa pokok yg bercahaya mmg terus shoot jer… memula aku nak amek gambar macam post yg lepas tapi tak tau kenapa sentiasa tak jadi so aku ubah dari nak cari scene kepada cari motif.. hahaha
ketika ni mmg ramai yg datang kat i city tuk berbuka puasa.. so agak meriah jugak.. di tambah perangai kami yg sekonyong konyong… hahaha mmg seronok… hahaha
pada mulanya aku tak tau betapa besarnya effect speedlite tapi setelah hari ni mmg aku tau.. speedlite merupakan needed accesory tuk every cameraman…. impak yg di beri mmg sangat besar…
aku rasa dari gambor gambor di atas je dah tau bertapa bezanya bila lelaki dah start gila kamera…. mmg berbeze dengan wanita yg more pada self cam lelaki more pada insane cam… hahaha tapi tak tau kenapa waktu ni agak gumbira jugak walaupun tak semua hadir… mmg seronok… dapat lepak dengan rakan rakan.. hahahha
ok sory to all my viewer coz post kali ni aku letak extra banyak gambor… sebb aku rasa kali ni gambor ni semua penuh dengan perasaan dan tanpa tipuan yg di buat buat.. hahahah (dah lah post aku yg lain mmg jenis banyak gambor hahaha)
sepanjang kami dok gambor gambor ni seronok aku tgok nik dan ap asyik dok berdua.. maklumlah waktu ni si ap dan nik tgh praktikal (kalau tak silap) so mmg jarang berjumpa ni lah masanya dorang nak berjumpa tp kesian gak kat si ap ni dia sorang perempuan jer so agak mati kutu gak…. (sori ap)
aku rasa korang mesti nyampah sebb aku letak gambor terlalu banyak kan… tp ni jer ler aku mapu buat tuk mengamit memori balik….. bukan per… kalau aku tak letak kat blog kompem aku lupa pastu kalau letak cepat sangat tak jadi memori ler pulak… hahaha
tapi tak tau ler kenapa gambor kat i city ni bagi aku sangat menarik mgkn sebb penuh dengan tawa dan riang kot… setiap gambor tu mestia da yg tersenyum gumbira tanpa di suruh… aku rasa gambor yg macam ni aku lebih suka dari gambo yg sekadar pokok ….
dan aku sangat tak tahu hanya dengan membawa speedlite gambor akan berubah menjadi lebih cantik dengan drastik… mmg pelik satu alta boleh merubah dari kelipan led bunga pada bintang bertaburan di angkasa…. mmg da bomb la acap… thx for coming …
(gambor: perut ajaib)
(gambor: ketika ni kami mmg tengah menjawab telefon tak tipu)
tapi gambor si acab amek ni mmg best aku paling suka time speed lite tu di gantung… bila cahaya tu tersimbah ke muka mmg cantik hasil nya… hahahha da bomb la…
macam ragam kami buat dengan speed lite tu…. dah lah sepanjag ni kami hanya duduk di satu pokok jer hahahah
kami keluar dari i city dalam jam 10 malam lepas tu kami lepak di barra… malam tu kami tido di rumah pen menikmati gambo yg di ambil…. mmg seronok… hahahha
esokan nya pulak kami kene balik btang berjuntai another day of fasting await us.. hahahha
before balik aku kene pergi cheras sekali lagi sebb beberapa sample aku pecah pada hari sebelum ini so kene repeat semula sampling tuk thesis aku
sebelum kami sampai di batang berjuntai kami membeli juadah berbuka puasa iaitu ayam golek di sungai buluh aku sangat rekomen korang pergi sini dan makan ayam golek dorang.. mmg sedap… aku kompem korang tak rugi… aku mmg selalu lalu jalan ni tapi selalu asyik dok lalu jer.. ni 1st (setakat ni and only time) aku makan ayam golek dorang… mmg sedap… kami beli 1 ekor kendian makan di kedai berhampiran… kebetulan ada pasar malam di sebelah si qist nak cari putu bambu.. so buka apa yg ada di kedai berhampiran tapi sekali lagi aku cakap ayam golek tu extra sedap….
so until next time… thx for viewing and sori banyak sangat gambor… maklumlah blog aku pasal yesterday is history tomorrow is history…. hahaha

sekian…

p/s :sori semua sebb lambat datang….
p/ss: sori a.p sebb ko sorang jer perempuan di sana dan berasa tak selesa
p/sss: thx everibodi sebb menjadi cahay dalam hdup aku ini…

Created By: MrRyzs

2 comments:

Ieja Comot said...

walaupon aku xde dalam gambar tue..tp seyes aku rindu korang.. hahah ;)

noobb said...

len kali datang ler...lol

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails