Sunday, December 11, 2011

Ramadhan Di Perantauan….

Salam…

Semenjak 2 menjak ni aku agak selalu update blog…. ni adalah berikutan aku nak abeskan semua cerita – cerita lama kalau boleh la…. maklumlah aku sekarang berada di tempat yg agak banyak masa untuk mengupdate blog… bukan macam dulu di mana aku sentiasa takda masa ahhaha… sentiasa ada program untuk pergi dan kerja yg hendak di buat…

so sekarang aku nak cerita tentang ramdhan aku tahun 2010 yang jatuh pada 12 8 2010…. sudah mejadi kebiasaan aku untuk menyambut ramadhan 1 ini bersama kawan kawan…. di kala semua orang pergi ke rumah famili aku di perantauan hanya berbuka puasa berteman kan teman dan rakan sahaja… tidak seperti tahun lepas di mana aku sempat ke rumah member aku di temerloh untuk berbuka puasa, tahun ini merupakan kali pertama aku berpuasa semasa berada di unisel batang berjuntai, bersama rakan rumah baru, dan cara baru, kalau dulu dok asyik pergi bazar hunting tapi sekarang aku kene terima jer apa yg ada di depan mata… hahaha

berbeda dengan dulu aku waktu ni tengah membuat thesis 2 dan di sebbkan perpindahan kampus aku terpaksa tukar tajuk dari sireh pada quality air… so pada ramadhan 1 ni aku terpaksa mengambil sample air di puncak alam dan di cheras sebagai bahan dalam experimen aku… dan kebetulan tu semua berlaku pada 1 ramadhan so aku pun setup dengan azmi dan chor untuk mengambil sample di cheras dan di puncak alam… selepas buka puasa ringan didalam kereta kerana jem kami terus ke rumah qist di cheras untuk mengambil sample di sana…

dengan berbekalkan kit aku terus ke rumah qis dan selepas makan kami terus ke tempat sample untuk menyample… semasa di lokasi sempat jugak aku menemuramah dengan beberapa lokal tuk tau cerita mengenai air sakti ini…. di katakan air di sini mempunyai pelbagai kahsiat maka aku sangat interested untuk ketahui adakah air ini boleh dimunum … semasa aku sampling tu ramai gak yg tanya aku dari mana, selamat ke tak siap ada bg nom telpon tuk bgtau mereka kalau selamat… macam orang dari gomen plak… ahhahah

selepas abes sampling tu (kejap jer dalam 1 jam jer) kami begerak ke lokasi ke 2 iaitu di puncak alam… tapi dalam odw tu kami terasa macam nak pergi ke william tuk makan dan minum jus di sana… kepada sesapa yg tahu kedai wiliam ni beliau terletak di kelana jaya dan kedai nya buruk jer (ni dulu sekarang dah berpindah ke tempat baru) kat tepi jalan dan tepi parit…. tapi makanan mak ehh mmg sedap dan dalam sekala besar…. yg best nya toke dia mmg sempoi…. semua menu dia ingat… kalau korang datang situ korang tak perlu risau nak makan apa… korang datang dan terus tanya apa yg di rekomen…. kompem tak nyesal…

benda paling best dan korang kene try kat sini adalah dorang punya jus… mmg da bomb… aku dah banyak kali try… mmg tak nyesal kecuali qist sebb dia mmg badluck kalau dalam nak cuba minuman baru mesti rasa kotal, dari dekat melaka sampai la kat william ni kompem apa yg dia oder mesti rasa kotal hahaha lawok lawok (air beliau warna kuning tu kot)… ahahahah aku tak ingat aku oder apa time ni tapi aku ingat air azmi mmg sedap… air jus coklat tu mmg power…..

oleh kerana time aku datang ni agak lewat maka tak berapa ramai orang datang… tp ni semua dulu (2010) baru baru ni aku pergi ke kedai baru beliau pergh… mmg ramai… sampai tak ada meja… siap kene tunggu orang pergi dulu baru ada meja…. maklum lah dah besaq…. dah maju…. orang ramai dah tahu… hahahah

walaupun kami berempat tapi kami oder 2 jenis makanan jer sebb kami ni tak mampu dan dia punya saiz mmg besaq….. ahahahha mmg dia wat portion tuk 2 orang makan so leh sharing ler… hahhha tp sebenarnya leh jer kalau aku nak makan sorang… tp macam tamak plak rasanya…. hahahaha next in the line of the question sedap tak?? pergh… terus terang aku cakap… kalau masakan western dia mmg sedap… korang takyah pergi restoran 5 bintang ler… makan jer kat sini… rasanya mmg sedap… tp kalau nak dibanding dengan restoran tu susah ler sikit maklumlah… kat sini tepi jalan, takda aircond, takda orang men piano (terpengaruh dengan tv) ahhaha

ni satu lagi sepesialty dia… (gambar atas) aku dah lupa nama dia tapi dulu naya ada masak… oh yer mcaroni n chese… pergh korang kene try… sampai membuak buak siot… da bomb abes… kami lepak kat sini lama gak sebb nak abeskan dan melicinkan semua yg ada… ahaha dari potato sampai alimunium foill hahahaha

akhirnya dengan perut terkembung besar.. kami pulang ke batang berjuntai sambil lalu shah alam tuk ambil sample kat air bukit puncak alam… to my suprise malam malam buta ni tetap ada org yg ambil air tuk buat pe tah… mmg pelik orang malaysia dorang lebih percaya air yg tak di klorin dari air yg telah di rawat… ahhaha tapi dats life… always expecting the unexpected… ahhaha

after all the documentation aku pon begerak pulang ke batang berjuntai dengan gumbira hati.. tapi tiba tiba time azmi amek lap kat bulatan batang berjuntai depan unisel salah satu aku punya botol sampling (scotch bottle) aku pecah.. dan itu menyebabkan aku krang selesa ahhaha so kene amek balik…

sekian…

p/s: keseliruhan sampling aku ini gagal kerana aku tak ikut dengan prosidur dalam journal en bad marah aku esok pagi… ahhaha

p/ss: aku kene ulang semula sampling ini…

p/sss: after abes experiment ternyata air ini boleh diminum tanpa di rawat dahulu…

 

Created By: MrRyzs

4 comments:

Anonymous said...

ape ni yemmmmmmmm!!!kotal2...isk

noobb said...

betul per... ko bad luk dengan air pilihan... huhuhu

Ajeossi said...

bro, nnt sampai sana bawak aku pi mkn situ...

noobb said...

tak der hal.... tp pastikan aku di key ell ler... huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails