Tuesday, April 14, 2009

Pra K.K : Latihan Intensif Sebelum Ke Gunung Kinabalu

Salam....

seperti yang korang tahu Umags telah membuat program mencari Ilmu ke Gunung Kinabalu...
so untuk kesana peserta dari unisel s.a telah membuat bebearapa persiapan itu termasuklah fizikal dan mental... diantara persiapan fizikal itu termasuklah pakaian, wang, dan latihan intensif...

oleh kerana unisel terbahagi kepada 2 kampus maka latihan adalah berbeza mengikut fisiliti yag di beri... seperti di b.b peserta menjalani latihan di trek disana.. makanya (mcm indon tak) di sini berikuta tidak mempunyai fisiliti dan tenaga kerja yg cukup, saya secara bongkaknya telah melantik diri saya untuk melatih mereka disini...

walaupun saya tiada pengalaman atau sebarang ilmu tetapi dengan bantuan dari rakan saya yg mengambil ijazah dalam bidang kejurulatihan di universiti di malayaharap dapat membantu saya.. (terima Kasih kepada Hanafi) latihan di shah alam terbahagi kapada beberapa disiplin...

pertama, peserta perlu lah membuat carboloading, carboloading di buat untuk mengurangkan penat dan ams ketika berada di sana... malahan ini juga merupakan satu kaedah yang baik untuk membina otot... cara carboloading untuk peserta di shah alam adalah... LGL dan HPL (low glycemic load and high protien load) mereka berkehendakan makan 3 kali sehari iaitu sarapan pagi, makan tengahari, dan makan malam.

lglhpl disini bermaksud bahawa mereka hanya di benarkan makan makanan berunsur protien sahaja ini termasuklah ikan sayur dan putih telur... sebarang makanan berunsurkan karbohidrat adalah di kehendakan di kurangkan... ini kerana makanan ini akan menyebabkan kadar lemak tepu di dalam badan terbentuk.....

disiplin ini dijalan kan selama sebulan sebelum pergi ke gunung tetapi 3 hari sebelum naik hendaklah makan makanan berkarbohidrat tinggi dengan banyak ini termasuklah pasta dan nasi... pada 3 hari sebelum aktiviti makan 10 % karbohidrat dan 90 % senaman, 2 hari sebelum aktiviti 50% karbohidrat 50% Senaman, 1 hari sebelum aktiviti 90% karbohidrat 10% senaman.
sepanjang program ini di jalankan aku agak kesian kepada peserta yg terpaksa makan hanya ikan keli berlaukan sayuran sahaja... nasib badan ler... kata orang kalau nak buat sesuatu tu buat ler betul betul..

disiplin kedua, disamping mereka perlu diet, mereka juga perlu exercise... dalam rutin ini mereka perlu melakukan beberapa disiplin lagi... pertama mereka perlu melakukan senaman meningkatkan stamina senaman ini termasuk joging sekeliling tasik depan unisel sebanyak 6 pusingan pada pagi dan 3 pusingan pada petang. 1 pusingan pada tasik ini adalah senbanyak 1.365 km. pada pafi hari tiada sebarang catatan di ambil... tatapi pada petang pula terdapat beberapa bacaan mesti diambil kira... pertama sebelum bermula joging mere perlu mengimbil kira bacaan nadi dalam masa seminit.. selepas itu joging sebanyak 3 pusingan denga mengira masa.selepas tamat joging mereka akan mengambil semula kiraan nadi tersebut.. ribuan terima kasih kepada peserta kerana terlibat dalam eksperimen ini... di sini dapat menunjukan siapa mempunyai stamina yang tinggi berbanding lain... keputusan nya sangat memberangsangkan... di mana semua peserta dari shah alam menunjukan prestasi yang baik namun begitu terdapat segelintir yang tidak mengikut rutin..


selepas joging 3 pusingan mereka berkehendakan menaiki tangga setinggi 8 tingkat dengan 5 disiplin, 1 disiplin merangkumi menaiki tanga dengan pantas setiap anak tangga dan turun kemudian naik semula dengan melangkah setiap 2 anak tangga. tujtuan disiplin dilakukan adalah untuk melatih lutut. ini berikutan keadaan gunung k.k yang banyak dengan anak tangga banir....
kesemua disiplin akan dilakukan mengikut kesesuaian masa bagi peserta....

hasil nya sungguh menakjubkan.. setelah 2 minggu eksperimen ini dijalankan terdapat beberapa perubahan terhadap fizikal dan stamina peserta.. namun begitu eksperimen ini mestilah di jalankan walaupun setelah turun dari gunung jika tidak maka badan akan naik dengan pantas sehingga 50%.....

disiplin kedua adalah proses mendapatkan pengalaman keadaan umpama kinabalu... proram underground ini dijalankan di nuang... sebenarnya prog ini telah pon di post pada post post yang lalu so korang boleh lah membacanya sendiri.. program ini bertujuan mendapatkan pengalamn kepada para peserta keran bentuk muka bumi di gunung nuag hampir sama dengan kinabalu..,, tapi dari timpohon ke laban rata sahaja jer..

pembelian wardrobe juga dilakukan ketika bulan ini.. ini termasuk lah membeli pakaian kalis sejuk.. windbreaker, ski mask, topi, kasut, 3 pasang stokin, sarung tangan 0'C, treck suit dengan cotton didalam, dan sebagainyer... ribuan terima kasih kepada mereka yang memberi komitmen terhadap program ini, peserta menghabiskan dalam rm100-rm200 hanya untuk mepersiapkan diri sahaja.

para peserta yg terlibat mengikut performance selepas selesai eksperimen..
  1. faruz danik
  2. iryani nabila
  3. thaqifah syazah
  4. faizatul nadia
  5. nurul aida
  6. nurshahada
  7. tun nurul ain
  8. nik

p/s: gambar tu di ambil dari google tapi mcm dah lama so nampak mcm buruk sekarang tasik tu cantik sedikit...

nantikan post seterusnya Jejak Ilmu Gunung Kinabalu Hari Pertama....


Created By: RyZs

4 comments:

wegreentheearth said...

mantap btul ko punya latihan ngan carbo loading yem...
hahaa....

sampahhati said...

adoi mus.... saja jer suka suka... wakakka sori dowh aku salah panggil ko yasir....

wegreentheearth said...

laa....
kesilapan biasa berlaku...
no problem punyo...

sampahhati said...

wakakak thx mus....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails