Friday, July 25, 2008

Kemas Beg Anda (Hiking Bag)

Anda ada masalah hendak kemas beg anda??
sekarang tidak lagi dengan beberapa tips ini!!

Sebenarnya cara nak kemas beg adalah bergantung kepada barang yang di bawa dan tempat yang di lawati... namun tetap ada beberapa tips utama.....



  • Barang yang ringan mestilah berada di bawah
  • Barang yang berat diatas kerana ia lebih rapat dengan badan anda
  • Tapi jika anda pergi ke tempat yang sukar dan "offtrail" letakkan barang yang berat sedikit di bahangaian bawah untuk graviti anda.
  • Pastikan ada baju kering, topi, baju hujan di poket luar untuk memudahkan anda ambil jika keadaan hujan
  • Letakkan khemah di luar atau di ikat di tepi bag. ini kerana jika keadaan hujan ia akan memudahkan anda berbanding jika berada di dalam beg. ini juga untuk mengelakan khemah yang basah tidak membasahkan pakaian kering yang lain.




  • Simpan bahan api jauh dari makanan dan menghala keatas untuk mengelakan dari sebarang tumpahan dan keracunan makanan. ramai pendaki simpan botol minuman di luar bag. jika terdapat benda tajam pastikan ia tidak merosakkan bag anda.
  • Barang barang peribadi letakkan di mana mana sahaja di dalam bag asalkan muat (nampak macam tak teratur tapi ini untuk mengelakan daripada anda membawa bag kecil lain semata mata untuk barangan peribadi)
  • Ruangan luar adalah untuk barangan yang senang di keluarkan seperti baju hujan, "pack raincover", penapis air, air, makanan, snek, penghalang nyamuk, "sunscreen", kamera, ubat ubatan, First Aid Kit.
  • Hamparan boleh diikat di tepi bag.
  • Letakkan bag tidur di ruangan yang disediakan. (kebanyakan hiking bag sekarang mempunyai ruagan istimewa untuk beg tidur)
  • Pakaian boleh di gulungkan untuk menjimatkan ruang
  • pakaian juga boleh di gulung bersama sama contohnya 2 baju digukung sekali. ini lebih menjimatkan ruang berbanding 2 gulungan berbeza.

Harap tips ini berguna bagi anda yang selalu keluar dan meminati sukan pendakian ini.

Jika anda ada sebarang tambahan atau komen atau pertanyaan boleh lah hantarkan kepada ryzs84@gmail.com

Created by RyZs

Thursday, July 24, 2008

tips untuk 3 hari 2 malam backpacking!! ( hiking, outing, vacation)

Kepada anda-anda yang suka keluar Backpacking tapi tak tahu apa perlu bawa, di sini saya ada senaraikan beberapa perkara yang penting namun begitu ini hanyalah dari pengalaman saya sahaja jika ada tambahan atau komen boleh lah hantar kepada Ryzs84@Gmail.com

Persediaan


  • kurangkan berat bag :-bawa barang dengan kadar sedikit, tak perlu bawa jika tak perlu!!!, kalau kat sana ada air tak perlu bawak air dari rumah.
  • beritahu seseorang:- bila anda hendak pergi dan berapa lama , contohnya mak ker, bapak ker, kengkawan ker, balak dan kayu kayan lain
  • pastikan anda bersedia untuk hujan :- dah namanyer hutan hujan maka bersedialah dengan baju hujan dan pastikan beg anda ada "raincoat" atau pastikan semua pakaian dalam beg itu di bungkus dengan beg plastik
  • minum air dengan banyak sebelum keluar dan buat carbo-loading
  • jika keadaan panas mendakilah dengan pakaian cerah dan nipis
  • periksa tempat tujuan berulang kali :- untuk mengelakan dari tersilap

Barang yang perlu di bawa

  • Pita Pelekat :- benda ni boleh baiki aper saja kerosakan dari khemah bocor hingga pakaian koyak..
  • kurangkan pakaian kapas :- kapas lambat kering, jika basah ia akan terus basah untuk jangka masa yang lama
  • lampu suluh :- untuk kecemasan
  • pakaian :- dalam kadar maksimum termasuk pakain pergi (5 helai baju, 2 seluar panjang, 1 seluar sukan, 2 seluar pendek, 3 seluar dalam, tuala, topi)
  • kasut atau sandal :- bergantung tempat yang anda akan pergi tapi pastikan bawa selipar
  • makanan sampingan :- 3 power bar, air 1.5L( dibahagikan kepada 3 botol 500mL)
  • khemah :- jika perlu
  • pisau atau parang :- untuk kecemasan
  • sleeping bag :- optional
  • plastik sampah (benda paling penting) :- sebagai beg pakaian basah, tempat duduk, dan beg sampah
  • tali :- untuk sidaian atau sebagainya
  • alatan memancing (optional) :- rugi lah kalau tak memancing jika pergi tempat yang boleh memancing
  • first aid kit :- untuk kecemasan
  • Kamera :- pastikan bateri di cas semalaman sebelum bertolak.

Teknik Mendaki

  • Gunakan "rest step":- untuk keterangan lanjut =>http://www.ideagardens.com/html/resting_step.html
  • minum sebelum dahaga dan makan sebelum lapar :- sunah nabi dan menyebabkan anda tidak muak ketika mendaki
  • makan makanan sedikit demi sedikit dan elak kan makan dengan banyak sekali gus
  • semasa rehat longarkan kasut :- letak kan kaki keatas untuk mengelakan bengkak
  • bawa kain untuk dibasahkan :- kemudian letak di leher atau dahi untuk sejukkan badan
  • relaks dan nikmati keadaan sekitar :- dengan berbuat begini anda boleh pergi lebih jauh

Semasa mendaki hendaklah anda menjaga keselamatan diri dan ahli kumpulan anda. jagalah alam sekitar untuk kita dan anak cucu kita.....

Created by RyZs

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails