Thursday, December 8, 2011

Melawat Menjadi Lawatan…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salam…

seperti biasa aku cuba untuk menghabiskan semua cerita pada tahun lepas dan juga tahun ini… cerita kali ini adalah berkenaan dengan lawatan aku ke nilai melawat member aku praktikal di sana, pada ketika ini aku ada lagi 1 sem untuk di habiskan dan sedang writing untuk thesis, so pada masa kosong aku pergilah melawat depa…

sudah menjadi kebiasaan aku untuk pergi melawat dorang time dorang praktikal… so setelah di pikir pikir aku rasa melawat si zul, a.p, eija, mai yg praktikal di nilai adalah lebih bersesuaian dan senang, ini juga kerana faktor lokasi yg ketika ini aku berada di batang berjuntai dan si zul yg sering memaksa aku untuk pergi tempat beliau… so dengan tenang hatinya aku pergi melawat meraka di nilai…

aku tiba di nilai agak pagi kerana takut terlambat, setibanya aku di nilai dalam linkungan jam 11 pagi… dan terus ke rumah zul… setibanya di sana aku sekadar melepak di rumah zul dan bertanya khabar sehingga mereka ajak pergi makan di nilai 3 dengan berkata bahawa dekat sini ada sup yg power… dengan suka hatinya kau pergi dan ternyata ada sup sedap… so sesiapa yg ada perancangan nak ke nilai boleh lah cari sup power itu di gerai makan berkhemah di nilai 3 dekat dengan kedai kain….

semasa kami makan ada salah seorang dari kami mengeluarkan pendapat ingin pergi ke melaka dan kerana aku jenis gogogo jer so aku pun setuju dan pergi melaka… dari nilai ke melaka bukan jauh sekadar 3 jam je kalau tak laju dan kami mmg tak laju… ahhaha setibanya kami di sana tempat tujuan utama adalah jonker walk… ini adalah kerana aku sangat suka pergi ke sana… dan benda pertama aku cari adalah bubble tea di sana…

kebetulan kami sampai sana lepas asar so mmg kene lah… kami meronda ronda.. ambil gambar, tgok kiri kanan.. maca apa yg tourist buat dan menikmati juadah melaka yg tersedia… melaka merupakan antara negeri yg aku selalu pergi berikutan faktor sejarah, nilai estetika dan seni serta pelbagai tarikan yg lain…

tapi ini semua certa 1 tahun dahulu melaka sekarang agak ketat… ini kerana sekarang dah tak leh isap rokok di khalayak ramai… so barang sesiapa yg perokok tu kene nyorok nyorok… hahaha… di sampaing itu terdapat pelbagai tarikan untuk pergi ke melaka…

aku terus terang cakap mmg sangat suka pergi ke jonker walk melaka kerana aku suka melihat telatah pengujung dan makanana di sana… bagi aku mereka yg ke sana semua mempunyai cerita sendiri… agak seronok melihat telatah mereka… ada yg senyum, marah, ketawa, risau dan pelbagai… kalau korang dapat pergi ke sana, jgn lupa untuk pergi makan kedai jus dan rehat di tepi kaki lima untuk merehatkan minda serta melihat telatah orang… selain itu barang yg di jual juga agak murah dan lain dari yg lain..

aku mmg agak rajin pergi ke pasar pasar malam atau di johor di pangil pasar lambak atau di sabah di gelar pasar tamu ni… bagi aku pasar pasar seperti ini sangat memudah kan mereka yg bekerja di siang hari dapat mengurangkan tekanan meraka selepas seharian bekerja dan menghadap muka bos, klient dan lain lain… so to all my reader if you have a time and dont know where to go then maybe this is the pasar u looking for…. ahhaha

time aku pergi ni aku mmg agak berjalan dengan perlahan so sentiasa di tinggalkan oleh meraka… nasib baik aku dah beberapa kali ke sini.. so risiko untuk aku sesat tu mmg kurang.. ahhaha tp takut gak sebab setiap posibility walaupun 1% tetap ada posibility… ahhaha so aku kersakan diri je… selain tu aku juga membawa beberapa rakan wanita aku sekali… so agak kene tunjuk macho… ahhaha

setiap kedai dari start hingga akhir semua aku singgah sebab kebanyakan barang  yg dijual mmg tidak di jual di tempat lain so itu yg menyebabkan jonker walk ini unik… mengikut penglipur lara yg tidak berpengtahuan mahir tapi asal orang melaka… mereka nyatakan asal nama jonker walk ini merupakan lorong hang jebat…. tapi oleh kerana nama jebat dulu (sampai sekarang kot) di haramkan di malaysia kerana beliau di angap sebagai penderhaka maka ia di tukar pada jonker walk….

so jika di tanya apa beza antara jonker dan jalan hang jebat jawapan nya sama jer.. di lorong ini juka terdapat makam hang lekiu dan hang lekir… itu adalah yg di tulis lah … aku pun tak sure sangat sebb ada yg kata 5 hang ni tipu ada yg kata betul… tpi malang nya makan ni agak ternyorok dan tidak di ambil kisah…

so pada mereka yg kesana sekali aku seru pada mereka yg berbangsa melayu dan islam sila lah serahkan alfatihah pada mereka tak kira mereka ujud ke tidak… maklum lah sedekah kan alfatihah akan mendapatkan “wang” di akhirat kelak… ahahhaha

sebelum kami meningalkan melaka kami sempat singgah di kedai tom yam yg begelar 3 abdul mmg sedap taom yam di situ.. sebenarnya pada asalnya kami rancang nak pergi umah atan di muar untuk lepak di sana kemudian baru balik tapi setelah telepon atan 2-12 kali tapi tidak di jawab maka kami batal kan niat itu…

so after diner kami balik semula ke nilai untuk berehat kerana esok mereka bekerja dan aku pulak kene begerak ke batang berjuntai…

selain itu kami juga membuat beberapa rancangan untuk ke terenganu melawat rakan kami di sana… hahaha so itu merupakan entry seterusnya…..

sekian…

 

p/s : sangat seronok time pergi berjalan jalan…

p/ss: aku kompem akan pergi lagi ke melaka…

p/sss: sekarang aku dah makin jauh dengan mereka…

 

Created By: Mr RyZs

6 comments:

Mya said...

ape ni? ape niii? trauma wesss tengok gamba2 ni suma masa tengah tembammmmmm!!!!! skang tgh usaha nak mengurusss!

btw, mini trip ni mg best! jum g lagi! =D

noobb said...

ni kira pembakar semangat ler... sebb time ni aku still kurus.. hahaha..

p/s: mai datang sini ler... hahaha

sangai biru said...

suar putih 2 da jd satu kenangan skrg..ia x lg mau dipakai aku..huhu..

noobb said...

hahaha... tah hapa apa.. tah... seluar pon jadi bahan ker??

apisang goreng said...

fak ckp pulau sayak tade tamadon ni ade internet connection neh apa cerita?

noobb said...

takde tamadon tapi ada internet connection bro... tapi fb dan u tube tak leh buka ler.... kalau ym dan google + jer lerh... hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails