Saturday, November 5, 2011

Menikmati Bintang Di puncak Nuang

Picasa Content

 

Salam…

selamat pagi.. ini adalah post ke dua pada pagi ini…. actualy aku dah tak da kerja.. nak layan mata tak nak tido pulak so keluarkan post di blog…

trip seterusnya adalah..

Nama: menikmati bintang di puncak nuang (tengok tajuk ler…)

tarikh: 16 – 18 april 2010

peserta: 4 org jer… (tp ada rakan rakan umags lain berada di sana)

trip ni agak istimewa bagi aku kerana banyak kali aku ke gunung nuang ini adalah pertama kali aku tidor di puncak sambil membawa barang yg banyak…

cerita nya bermula pada satu hari sebelom projek… satu hari sebelom projek kami semua telah di ajak oleh fahmi untuk ke nuang, namun oleh kerana masalah jadual ramai yg tak dapat pergi.. dan di sebabkan itu aku pergi cari beberapa orang yg ada ketika itu untuk pergi,,… mostly mereka tak dapat pergi adalah kerana thesis mereka… 4 orang dari shah alam yg pergi adalh aku, atan, ciko, dan ipin…

 

cerita ini bermuala pada malam sebelum program di mana kami berempat berjumpa dan terus menetapkan bagaimana nak pergi dan apa perlu di bawa… senang jer… tak perlu banyak cerita… aku set apa barang nak di bawa, atan bg tau fahmi kita jumpa dan arange perjalanan ketika di sana… perancangan perjalanan kami di jadual kan begerak lepas ciko punya kelas iaitu jam 5 dan sampai lolo jam 10 malam..

 

 

tapi malang tak berbau… pertama kami dah tiada bas dari shah alam ke k.l maka kami meracun farah yang ketika itu dalam perjalanan nak ke bank di pkns, manakala awin pula ada hal malam itu jam 8.00 malam.. so dalam kesibukan perjalanan itu mereka telah di racun untuk hantar kami ke setesen bas kelang di pasar seni… hahhhaha memula nak racun sehingga ke kaki nuang tp kesian pulak kat awin tu.. ahhaha

 

keadaan biasa ke k.l dari shah alam after ofis hour.. hahaha

 

setelah sampai di k.l mereka pun tinggalkan kami untuk berjalan…  mmg syok bila semua org tgok kami bwk beg besar besar mcm org putih ahahahha

 

 

ini lah kami sementara menunggu bas ke kaki nuang…

 

 

setelah tunggu lama di bas stand maka naik jugak… tapi jam di tangan dah jam 8.00 malam… perjalanan jauh lagi.. ikut jadual kami dah start hiking… ahhaha

 

malang lagi sekali bas ni berjalan dengan perlahan kerana jam dan sesak.. orang pulak on dan off hesh dalam hati korang takyah turun sampai kami ke nuang ler… ahhaha

 

jam sekarang dalam jam 9.00 dan bas kelihatan lengang tp masih perlahan kami dengan muka selambanye still ambil gambar.. tourist katakan….

 

jam sekarang dah genap 10.00 dan ini merupakan bas terakhir untuk ke kaki nuang… mmg takda org langsung untuk ke puncak malam malam ni… org tempatan pon tak nak naik…  kami tiba di last bus stop dalam jam 10.45 malam….

 

setibanya kamon lets walk bebeh… and oof we go…

 

 

still on the way ketika ni mmg seronok ler… setelah di tanya ni merupakan kali pertama bagi ipin dan ciko ke gunung nuang dan untuk pertama kali itu mereka terus ke puncak.. cayalah…

 

still walking…

 

perhentian pertama untuk ke lolo… (sekarang dorang dah bg nama pondok ni) sekarang jam 11.15 pergh jauh lgi perjalanan…

 

jam 12.00 setibanya kami di lolo kami berjumpa dengan mereka yg kami kenal.. yes.. fahmi n geng… bersama kami ada beberapa barang yg di pinjam oleh mereka seperti dapur, gas, dan fly sheet, kami minum, sembahyang dan dalam jam 1.00 kami teruskan perjalanan..

 

time sampai ni rasa macam tak nak pergi tido puncak.. maklum lah dah selesa.. namun dengan semangat babarian kami begerak..

 

ada diantara mereka dari group fahmi nak join ke puncak tp org kat bawah pulak mcm tak cukup pulak.. hahaha so diorang stay… pergilah kami berempat ke puncak dalam jam 1.00

 

setelah 1 jam pendakian… oleh kerana beg berat so kami banyak kali berhenti.. pergh mmg penat.. time ni otak start pikir macam macam.. bunyi binatang pun di pikirkan mistik.. ahahhaa

 

 

 

after a while.. and off we goo……….

 

sikit lagi nak sampai pacat…

 

jam sekarang adalah 3.00 pagi….. kami terus pasang lantern, dapur dan masak semntara tunggu atan dan ciko pergi ambil air… atan kata dia jumpa katak gunung atau katak demam sebesar 4 kasut aku.. dan hampir memijaknya.. hahaha lawak jugak time tu dia cerita… sementara tunggu aku masak teh ciko plak lelapkan mata…. kami makan nata de coco je time ni.. maklum ler si ipin nak kuruangkan berat dia… ahhhahaha…

 

dalam jam 4 kami meneruskan perjalanan … dalam kepala sempat ke nak sampai puncak sebelum matahari terbit….

 

akhirnya jam 5.30 pagi…. sampai puncak… ahhahaha mmg berbaloi… kami terus pasang dapur… angin mmg sejuk… atan dan ciko terus cari tempat untuk pasang khemah, manakala aku meneruskan tugas memasak… makanan utama adalah meggi… dan tembikai… hahahhaha

 

 

tak tau kenapa tapi mereka sungguh seronok bergambar dengan tembikai.. hahaha memasak kat atas ni mmg susah… nak panaskan air sahaja mengambil masa 1 jam…

niat asal nak tgok matahari terbit.. tp harapan termusnah kerana tersilap arah… hahahah tau tau jer matahari dah terbit.. ahhahaa

 

setelah sembahyang kami semua bersedia untuk tidor…. waktu yg mmg di tunggu tunggu… tapi durjana….. kerana kami di gangu oleh pendaki pengakap yg tidak beradap…. tak tau ke ada orang tengah berkhemah tapi masih mengangu ketenteraman org awam… demmit…

 

kami juga buat air limau untuk pendaki dari group fahmi yg akan naik dalam jam 3 sampai di puncak.. ahahhaha

 

 

dah lah bising time nak tido si lebah pulak gangu… hesh… tido 30 minit jer…. tu yg lebam mata….

 

fitri… merupakan org pertama naik dalam group fahmi yg sampai.. ahhaha

 

 

cuba juga paksa diri untuk tido.. hahahha kami akan begerak untuk tido di lolo setelah semua dari group fahmi ada… ahhaha

 

 

 

chort dan fahmi…. ini adalah first time aku jumpa kawan fahmi bernama chort…

 

 

all off us….. hehehee

 

bersama kawan gobi… di beirut….

 

ewah fahmi asyik tengok miera jer yer…. ehhehehe

 

kami berempat… yes…. kami bersiap untuk turun dahulu ke lolo dan tidor di sana bersama group fahmi….

 

 

mereka…..

 

masa untuk turun ke lolo… jam sekarang 3.30 petang…

 

 

still descending to lolo… hahaha masa 4.00….

 

balas dendam sebb malam tadi gambar blur…..

 

oleh kerana kami tiba lepas maghrib dan pada malam tu tak banyak aktiviti selain beramah mesra, berkenalan dan melepak jer so kamera tak di keluarkan…

 

 

 

 

proses menerangkan tentang purendev megnetic engine kepada gobi untuk sebagai fanal year projek…

 

sekarang mari kita warm down untuk turun ke kaki gunung…. gobi the boss tunjukan gayanya….

 

 

 

 

 

after warming up… jom turun……

masa ni teringat aku, atan, chort, ciko pergi tukor 2 meggi dengan 2 batang rokok suria…. ahhahaha gila sangap….

 

 

 

 

 

 

ketika balik tidak banyak masaalah yg timbul tapi teringat jugak ler ketika lintah dah gemuk menghisap darah si mira tu…. hahahah kesian dia.. mesti serik dah… tp time balik oleh kerana dorang hantar kami ke setesen bas maka banyak cerita jugak aku tau… seperti macam ner si fahmi jumpa chort, macam ner si gobi leh tekel si peah… tp cerita macam ner si gobi punya tagline tekel si peah mmg power ler… terbaek ler gobi

 

p/s: sebenarnye kami tak rancang untuk semua pakai baju putih tapi taksangka ramai pakai bila hari akhir… dah jodoh kot….

 

p/ss: sehingga sekarang (2011) peah dah tak nak menjejakan kaki ke nuang lagi kerana takut mistik

 

p/sss: sori banyak gambar kabur… bukan sengaja.. maklumler malam lens kabus…. anyway thx ipin for the pic….

 

 

Created By : Mr.Ryzs

1 comment:

Amyz said...

wahhhh trekking naik puncak malam-malam! hebat! (^_^) lau jupe di trek, tegur2 la ye..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails