Friday, May 1, 2009

Ekspedisi Mencari Ilmu Gunung Kinabalu (Hari 5)



Salam...

Seperti apa yang aku nyatakan dalam post aku sebelum ini... pada hari ke-5 ini aku akan pergi ke poring hot spring... poring hot spring merupakan tempat di mana para penduduk tempatan melawat ketika mereka cuti.... tempat ini berada 1 jam perjalanan dari krm dan untuk kesana kami harus melalui gunung k.k (bukan mendaki tapi lalu jer...) herm.. debaran ketika gunung itu depan mata sungguh terasa.... 



setibanya di poring.. kami terus pergi dan mencuba aktiviti di sana... aktiviti yang ada di sana adalah termasuk melalui jambatan gantung atas pokok.. kira canopy walk canopy walk ini tidak lah jauh.... cuma 2km jer.... tapi oleh kerana aku gayat maka perjalanan itu umpama 4 jam... pergh tapi dengan semangat kental aku meneruskan perjalanan walaupun kekadang kene sergah namun aku tetap yakin dengan tali (padahal ego malu ler tak lepas) 



selepas itu kami terus pergi ke kolam air panas.... herm sebenarnya kaki aku injured ketika pulang dari pulau manukan... namun sebab nak kaver maka aku pura pura tak sakit... namun hari ini sakit dier sungguh menucuk.... herm baru jalan beberapa meter dah terasa macam nak tercabut.... herm harap harap selepas masuk air panas  kaki aku baik ler...



herm memang agak lega sikit namun sakit tetap sakit... time ni mula terpikir macam ner ler esok nak naik gunung kinabalu besok.. malu ler kalau tak sampai puncak.... keadaan kolam air panas di sini agak berbeza... di mana setiap kolam akan ada 2 kepala paip untuk mengisi air panas dan air sejuk.... seterusnya kita kene isi sendiri... tapi lamanya macam setahun tunggu.. last last kami minum kelapa sambil mandi di kolam besar dan hanya menjejak kaki di air panas cukup ler sekadar merasa....



semasa balik kami di benarkan untuk besiar siar di bandar k.k pada masa ini ler aku terpaksa ler beli tongkat.... herm ramai diantara group shah alam membeli peralatan tambahan termasuk ler muffler, topi, mask, dan sebagainyer... agak murah jugak perlatan mendaki di bandar k.k ini... selepas beberapa seketika kami menaiki bas untuk pulang ke krm.... 



pada malam ini kami di suruh untuk memakai peralatan untuk mendaki.... aku bawak le tongkat itu... tetiba ramai pulak nak beli..... herm... selesai sahaja persiapan kami di beri breifing untuk bagaimana keadaan disana bedasarkan pada pengalaman orang yang turun dari kinabalu.... keadaan nyer sungguh sedih kerana hujan.. dan mengikut kata yasir jika hujan maka guide tidak akan benarkan naik puncak.. maka dengan harapan bahawa esok tak hujan aku tidur ... malam ni tak makan laksa sebab ngantuk sangat...macam biasa esok pagi kene bangun pagi jam 5 pagi...



p/s : aku rasa macam ada info salah tapi akuterjah jer la... sbb dah lama ler.. agak lupa... sori yer...

Created By: RyZs

2 comments:

.supertitans. said...

pada aku la..banyak2 tempat kita pegi kat sabah tu..poring tak brapa nak best..yang best sikit masa kat canopy walk tu je. memamng saspen habis la lalu atas jambatan gantung tu.. yang tak best kat poring sebab kena tadah air panas yang ala2 tanak keluar tuh..mandi kat kolam besar tu lagi best! dah la sejukk!!
and last skali b4 berangkat..bas tepaksa tunggu kami bertiga yang lambat besiap nak balik tu! wahahah! belari dari tempat tuka baju sampai ke bas! penat sehh!!
"tulaa..mandi lagi.."huhu~

sampahhati said...

herm aku setuju gak.... sebab nak tunggu air tu penuh sempat ibu bersalin wakakkakak masa canopy walk tu pergh tak tengok bawah siot aku... nasib baik ada zef... baik budak kecik tu... aku ada gak mandi kat air kolam tu.. dalam siot...... tapi aku tak lambat.... wakakaaka

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails