Tuesday, February 15, 2011

river ranger umags di kanching selangor

salam...

sudah lama aku tak menaip di sini... tp oleh kerana sudah terlalu lama tak menaip.. hampir lupa dunia blog,,,

baiklah aku ada cerita tentang pengembaraan aku 2 tahun lepas

nama program: river 4 life
lokasi : sungai kanching
tarikh : 17 12 09


From umags kanching 17 12 09





tujuan utama program ini adalah untuk melihat tahap kebersihan air sungai kanching. kehadiran ramai pengunjung membuatkan sungai ini popular di kalangan penduduk tempatan atau luar. namun tahap kebersihanya tidak di ketahui... berbekalkan kit yg di beri oleh river ranger kami meneruskan pemerhatian...








kami membahagikan para peserta kepada 3 kumpulan dimana kumpulan pertama mengambil bacaan di kolam 1, kumpulan 2 mengambil bacaan dari kolam 4 dan kumpulan 3 mengambil bacaan dari kolam 7.







diantara bacaan yg di ambil adalah nitrat, fosforus, tahap kelajuan air, tahap e coli, d.o dan b.o.d.
selepas kira dan membuat analisis dalam pandangan kami air di sini bersih.







Cerita aku: pada pagi ini di mana program ini berlangsung aku ada test bioreaktor dan oleh kerana itu aku terpaksa datang lmbat dari mereka dan datang bersama dengan zul...





oleh kerana aku lambat datang maka aku di tugaskan untuk menjemput nabila yg pada masa itu baru kembali dari port dickson. kami menungu beliau di setesen keretapi rawang selepas jam 12 baru nabila muncul...




setibanya di kanching aku dapati semua sudah siap dan mereka sedang gembira dengan bermandi mandian,.... herm... mmg kompem kami lmbt...




oleh kerana dah lambat maka kami terus bersiap dan terus mandi di sini... herm agak lama gak mandi.. kemudian makan... simple jer....




mengikut program sebelum kami pulang kami hendaklah membersihkan kwasan sekitar.. maka berbekal kan plastik sampah kami membersihkan kawasan sekitar air terjun..





sepanjang di sana terdapat pelbagai flora dan fauna... dan olehkerana kami datang lambat maka kami pulang lambat...






sebenarnya selepas mereka pulang kami sambung bermain air semula... pergh dah lama ta main air terjun... segala cara terjenun kami cuba..




dalam jam 5 petang baru kami kembali semula ke shah alam...










p/s : gambar aku tiada sangat dalam post kali ini sebb aku dtang lmbat....


Created By : RyZs

2 comments:

Mya said...

yemmm. ni kurun bile punye cite ni? haish... heheh =PPP

sampahhati said...

erk.. unfortunetly taun 2009 ler... a lot has happen since then so kene usaha keras untuk keluarkan semua cerita... hahahha well u know what they say... history is life.... hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails